11/01/2012

Wurm hat / Σκουφί Wurm

Αυτό είναι ένα σετάκι που προορίζεται για το βαφτιστήρι μου, που έχει φύγει για Erasmus στη Γερμανία. Εγώ λοιπόν σαν καλή νονά, της έπλεξα ένα σκουφί και ένα ζευγάρι γάντια με σχέδια που βρήκα στο Ράβελρυ. Επειδή και τα δύο σχέδια είναι πολύ όμορφα και προσφέρονται δωρεάν, σκέφτηκα να τα μεταφράσω για να επωφεληθούν και όσες δεν έχουν μεγάλη ευκολία με τη γλώσσα. (Για το Ράβελρυ και τι είναι αυτό θα ακολουθήσει ιδιαίτερη ανάρτηση με πολλές λεπτομέρειες)

Those are the hat and the mittens I knitted for my goddaughter who studies in Germany. I got both patterns in Ravelry, where there is an English version as well. Therefore you may follow the link to get the English translation.

Voila le chapeau et les mitaines que j' ai tricoté pour ma filleule qui étudie en Allemagne. J'ai trouve deux modèles dans Ravelry. Pour le chapeau il y a aussi la traduction en français  Par conséquent, vous pouvez suivre le lien pour obtenir les instructions en français.

Estos son los proyectos que teje para mi ahijada que está estudiando en Alemania. He encontrado los dos modelos en Ravelry. Aqui puede encontrar las instrucciones para el primero.

Σκουφί Wurm (στα Γερμανικά σημαίνει σκουλήκι) της Katharina Nopp

Πρόκειται για ένα όμορφο σκουφί που είναι πολύ χρήσιμο μια και μπορεί να φορεθεί από άντρες ή γυναίκες,  σε κάθε είδους μαλλιά και σε κάθε περίπτωση θα κρατάει τα αυτιά σας πολύ ζεστά. Το πρωτότυπο μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.ravelry.com/patterns/library/wurm


Μεγέθη
μικρό (μεσαίο / μεγάλο ) για περιφέρεια κεφαλιού 53-55 (55-57 / 57-59) εκατοστά
Νήμα
2 κουβάρια νήμα lana grossa cool wool 2000 (100% merino, 160m per 50g). Εγώ για το σκουφί χρησιμοποίησα μία κούκλα Alize Superlana Klasik που μου έκανε δώρο η φίλη μου Αντζελίνα
Βελόνες 
Νο 4 mm κυκλικές με τη μέθοδο magic loop ή μπορείτε να το πλέξετε έτσι όπως πλέκει η καθε μια τα σκουφιά.
3.5 mm καλτσοβελόνες ή κυκλική για την αρχή. 
1 δείκτη (stitch marker) για να ξέρετε πάντα πού είναι η αρχή της σειράς σας
1 βελόνα με μεγάλο μάτι
Δείγμα
24 πόντοι and 34 σειρές = 10 εκατοστά σε πλέξη κάλτσα με τις μικρότερες βελόνες

Σχέδιο
Ρίχνετε 90 (100/110) πόντους χρησιμοποιώντας καλτσοβελόνες Νο 3.5 mm, βάζετε τον δείκτη και ενώνετε τους πόντους, προκειμένου να συνεχίσετε να πλέκετε σε κύκλο. Αν δεν έχετε ή δε συμπαθείτε τις καλτσοβελόνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της μαγικής θηλειάς (magic loop)
Πλέξτε 12 γύρους καλή
1 γύρο ανάποδη και μετά πάλι
13 γύρους καλή
Διπλώστε το πλεγμένο κομμάτι ακριβώς στους ανάποδους πόντους έχοντας προς τη μεριά σας την καλή πλευρά του πλεκτού. Πλέκετε τον επόμενο γύρο ως εξής: Πλέκετε έναν πόντο από την αριστερή σας βελόνα μαζί με τον αντίστοιχο πόντο που βρίσκεται στην αρχή του πλεκτού. Δηλαδή πλέκετε αυτούς τους δύο πόντους μαζί καλή. Το ίδιο κάνετε για όλους τους πόντους που έχετε στην αριστερή σας βελόνα. Τους πλέκετε καλή μαζί με τους αντίστοιχούς τους από την αρχή του πλεκτού. Με τον τρόπο θα δείτε ότι σιγά σιγά στριφώνετε το σκουφί και δημιουργείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχή αντί για το παραδοσιακό λάστιχο. Αν αυτή η τεχνική σας δυσκολεύει, μπορείτε να συνεχίσετε να πλέκετε, χωρίς να κάνετε το στρίφωμα, το οποίο θα το κάνετε ράβοντας αφού τελειώσετε το σκουφί.
Πλέκετε άλλον ένα γύρο και συνεχίζετε στον επόμενο γύρο με τις βελόνες Νο 4.
Γύρος με αυξήσεις: *Πλέκετε 10 πόντους καλή, κάνετε 1 αύξηση* (είτε πλέκοντας τον 10ο πόντο και από την μπροστινή και από την πίσω κλωστή είτε σηκώνοντας την κλωστή που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο βελόνες και πλέκοντάς τη στριφτά). Επαναλαμβάνετε μέχρι το τέλος του γύρου.
Κυρίως σχέδιο
Πλέκετε ανάποδη 5 γύρους, καλή 4 γύρους* Επαναλαμβάνετε από * σε * για 10 φορές ή έως ότου φτάσετε στο επιθυμητό μήκος. Τελειώνετε με γύρους με ανάποδη που σημαίνει ότι θα πλέξετε την ανάποδη είτε μια φορά περισσότερη από τις 10 είτε θα πλέξετε την καλή μια φορά λιγότερο από τις 10 (ανάλογα με το μήκος που θέλετε)
Γύρος με μειώσεις 1: *πλέκετε ένα πόντο καλή, πλέκετε 2 πόντους μαζί καλή*. Επαναλαμβάνετε μέχρι το τέλος της σειράς.
Στην επόμενη σειρά πλέκετε όλους τους πόντους καλή
Γύρος με μειώσεις 2: *πλέκετε ένα πόντο καλή, πλέκετε 2 πόντους μαζί καλή*. Επαναλαμβάνετε μέχρι το τέλος της σειράς.
Στην επόμενη σειρά πλέκετε όλους τους πόντους καλή
Γύρος με μειώσεις 3: *πλέκετε 2 πόντους μαζί καλή*. Επαναλαμβάνετε μέχρι το τέλος της σειράς. Κόβετε την κλωστή, την περνάτε σε μια βελόνα κεντήματος και περνάτε τη βελόνα μέσα από όλους τους πόντους που έχουν μείνει στη βελόνα σας του πλεξίματος. Σφίγγετε τους πόντους, στερεώνετε την κλωστή και την κρύβετε από τη μέσα πλευρά

Έτοιμο το σκουφί. Σε περίπτωση δε που δεν κάνετε τα κλεισίματα, μπορείτε να κλείσετε όσους πόντους έχετε στη βελόνα σας μεμιάς και να έχετε ένα πολύ όμορφο λαιμό (cowl, neckwarmer)

There it is my hat. You may use this pattern in order to have a beautiful neckwarmers.

Voila le bonnet. Vous pouvez utiliser le même modèle afin d'avoir un cache-cou beau. 

Y eso es. Ademas puede utilizar el mismo diseño para tejer un collarín.




Σε επόμενη ανάρτηση τα γάντια.

Mittens to follow

Vous trouverez les mitaines a un post prochain.

El otro proyecto en próximo día.


5 σχόλια:

  1. Thank you, Mania, for sharing the pattern with us. The hat and mittens are very pretty. ( They don't remind me of worms at all - they look too good for that!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλως σε βρηκα!!!! φτιαχνεις υπεροχα πραγματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ πολύ. Κι εσύ το ίδιο απ' ό,τι είδα. Γεια στα χέρια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ ωραιο σκουφι και οι οδηγιες κατατοπιστικες, Μπραβο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή