6/25/2013

Τι εργαλεία χρειαζόμαστε για να κάνουμε πάτσγουωρκ / What are the notions we need in order to start with patchwork

Όπως καταλαβαίνετε, όσοι και όσες διαβάσατε το πρώτο μας μάθημα, για να κάνουμε πάτσγουωρκ δε χρειάζεται κανένα εργαλείο, εκτός από ένα ψαλίδι και μια βελόνα. Έτσι έκαναν πάτσγουωρκ τα πρώτα χρόνια και έτσι εξακολουθούν και κάνουν κάποιες φανατικές του «χεριού». Ωστόσο, όπως έχει γίνει και σε όλα τα πράγματα, η τεχνολογία και η πρόοδος μας έχουν εξοπλίσει με εργαλεία που σίγουρα κάνουν τη δουλειά μας ευκολότερη.

Πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή των εργαλείων, θα ήθελα να πούμε δυο λόγια για το σύστημα μέτρησης που θα χρησιμοποιούμε στα μαθήματα. Μέχρι στιγμής, τα μαθήματα που γίνονται στην Ελλάδα έχουν βασιστεί στο Αγγλοσαξωνικό σύστημα, δηλαδή τις ίντσες. Αυτός είναι ο τρόπος που έμαθα κι εγώ. Ωστόσο, πιστεύω ότι ίσως αυτό να είναι και ένας λόγος που δεν έχει μέχρι σήμερα μεγάλη ανάπτυξη το πάτσγουωρκ, δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι την ευκολία να χειρίζονται το Αγγλοσαξωνικό σύστημα.  Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, όπου δουλεύουν κατά κύριο λόγο με εκατοστά, το πάτσγουωρκ έχει μια σχετικά μεγάλη κοινότητα. 

Για το λόγο αυτό, τα μαθήματα που θα κάνουμε θα είναι σε εκατοστά, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν όλοι και όλες. Όπου δε είναι εύκολο, θα χρησιμοποιούμε παράλληλα και τις ίντσες για όσες έχουν ήδη τα εργαλεία στο σπίτι τους και θέλουν να ακολουθήσουν.

Ο λόγος που έκανα την παραπάνω εισαγωγή είναι απόλυτα σχετικός με τα εργαλεία, γιατί καταλαβαίνετε ότι άλλοι είναι οι χάρακες πχ με τις ίντσες και άλλοι με τα εκατοστά. Τα εργαλεία που θα περιγράψουμε παρακάτω είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και στα δύο συστήματα.
Τρία είναι τα βασικά μας εργαλεία, από τα οποία ξεκινάμε:
Το στρογγυλό κοπίδι ή κόφτης υφασμάτων (στο εξής κόφτης): Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και διάφορα μεγέθη. Ένας κόφτης μεσαίου μεγέθους (διάμετρος μαχαιριού 45 χιλ.) είναι ό,τι πρέπει για αρχή. Όσο πιο μικρός είναι ο κόφτης, τόσο πιο εύκολα ελίσσεται και προσφέρεται περισσότερο για κόψιμο σε καμπύλη, όμως προτείνω τον μεσαίο, γιατί σε συντριπτικό ποσοστό, οι γραμμές μας στο πάτσγουωρκ είναι ευθείες.

Διαφορές υπάρχουν και στις λαβές, που όμως προσωπικά θεωρώ ότι δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο. Αν πάλι δίνετε μεγάλη σημασία στην εργονομία, είναι κι αυτό μια παράμετρος που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε. 

Ο κόφτης, έχοντας για οδηγό το χάρακα, «τρέχει» επάνω στην επιφάνεια κοπής και κόβει με ακρίβεια τα υφάσματα. Προσοχή, κόβουμε πάντοτε από μας και προς τα έξω, για να μην έχουμε ατυχήματα. Και πάντα προσοχή, μακριά από τα παιδιά.

Η επιφάνεια κοπής είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να κόψουμε τα υφάσματά μας χωρίς να σημαδέψουμε το σύμπαν γύρω μας. Αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, καλό είναι η επιφάνεια αυτή να είναι όσο το δυνατόν όσο μεγαλύτερη γίνεται. Είναι φτιαγμένη από ένα φοβερό υλικό που τη βοηθάει να επουλώνει μόνη της τα  «τραύματα» που της προξενεί ο χάρακας και μένει καινούργια για πολλά-πολλά χρόνια. Πιστέψτε με και μετά από ατελείωτα χιλιόμετρα κοψίματος.




Ο χάρακας: Οι χάρακες του πάτσγουωρκ είναι πιο χοντροί σε πάχος από τους  συνηθισμένους, προκειμένου να είναι πιο σταθεροί, όταν δέχονται πίεση από τον κόφτη. Για αρχή ένα μέγεθος 10 ή 15 επί 35 ή 40 εκατοστά είναι πολύ καλή επιλογή. Βολεύει και για τα μικρά κομμάτια αλλά και για τα μεγαλύτερα. Στην πορεία και με βάση το τι σας αρέσει να κάνετε, μπορείτε να αγοράσετε κι άλλους χάρακες.




      


Πέρα από αυτά που θα χρειαστεί ίσως να αγοράσετε, αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με τον εξοπλισμό, θα χρειαστείτε και τα παρακάτω, που λίγο πολύ υπάρχουν σε όλα τα σπίτια:
Ψαλίδι ή ψαλίδια. Και χρησιμοποιώ πληθυντικό, γιατί, όπως ίσως γνωρίζετε, άλλο το ψαλίδι για τα χαρτιά και άλλο για τα υφάσματα. Αν κόψετε με το καλό σας το ψαλίδι, που έχετε για τα υφάσματα, χαρτί, τότε, πάτε γι’ άλλο ψαλίδι, γιατί θα «στομώσει» όπως λέμε και δε θα κόβει πια καλά, αφού θα «μασάει» το ύφασμα.
Καρφίτσες
Βελόνες. Εάν αποφασίσετε να κάνετε το quilting στο χέρι, παραδοσιακά, τότε θα σας είναι χρήσιμες οι κοντύτερες ειδικές βελόνες του πάτσουγωρκ, όχι όμως ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με τις συνηθισμένες.
Δαχτυλήθρα, αν το πάτε «χεράτο»
Ξηλωτήρι, γιατί θάρθει και η κακιά ώρα – πάντα έρχεται- που θα πρέπει να ξηλώσετε. Γιατί να μην το κάνετε πιο εύκολα με το κατάλληλο εργαλείο; Όσες έχουν ραπτομηχανή, σίγουρα θα έχουν κι ένα ξηλωτήρι, μια και είναι απαραίτητο εξάρτημα και μας το δίνουν συνήθως με τη μηχανή.
Παραμάνες, κανονικές ή ειδικές που είναι λίγο καμπύλες. Θα χρειαστούν όταν κάνουμε το καπιτονάρισμα.
Μολύβια μαρκαρίσματος ή το παλιό σαπουνάκι, όταν θέλουμε να σημαδέψουμε κάτι πάνω στο ύφασμα. Τα μολύβια μαρκαρίσματος που υπάρχουν στην αγορά είναι είτε μόνιμα, είτε εξαφανίζονται με το πλύσιμο, που είναι και αυτό που κατά κανόνα θέλουμε στο πάτσγουωρκ.
Σίδερο και σιδερώστρα που όλες έχουμε στα σπίτια μας.

Και άλλα εργαλεία πιο εξειδικευμένα, που θα τα περιγράφουμε, όταν τα συναντήσουμε στην πορεία.

Ραπτομηχανή
Ένα βασικό εργαλείο για μένα, αλλά μπορεί όχι για σας είναι η ραπτομηχανή. Θα το ξαναπώ ότι μπορείτε να προχωρήσετε με το χέρι και μόνο, κάτι που σίγουρα είναι και πιο αγχολυτικό σε σχέση με τη μηχανή. Εγώ όμως που είμαι άνθρωπος που θέλει να βλέπει και γρήγορα το αποτέλεσμα, έχω προσανατολιστεί στη μηχανή. Για να κάνετε το πάτσγουωρκ, σας αρκεί και η παλιά ποδοκίνητη Singer της γιαγιάς σας που υπάρχει σε μια μεριά παρατημένη. Έτσι ξεκίνησα κι εγώ εξάλλου. Με την ποδοκίνητη Singer της δεκαετίας του 50 που κληρονόμησα από τη μητέρα μου. Και εκεί έκανα και τα πρώτα μου καπιτοναρίσματα (quilting).

Κόστος
Κλείνοντας ας δούμε λίγο το κόστος των εργαλείων, αν αποφασίσετε να αγοράσετε, γιατί αυτή την εποχή είναι το μόνιμο άγχος όλων μας. Έχετε λοιπόν κατά νου ότι στην αγορά ένα μετρίου μεγέθους χάρακας πάτσγουωρκ (ενδεικτικά αναφέρομαι στο μέγεθος 10 επί 45 εκατοστά) στοιχίζει περίπου 18 Ευρώ, οι επιφάνειες κοπής ξεκινούν από 15 Ευρώ και οι κόφτες από 12 Ευρώ. Υπάρχει επίσης ένα σετ για να ξεκινήσει κάποιος, που περιλαμβάνει εκτός από τα τρία παραπάνω, καρφίτσες βελόνες, μολύβια μαρκαρίσματος και είναι περίπου στα 45 Ευρώ.

Από την περιγραφή της χρησιμότητας του κάθε εργαλείου, καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να κάνετε και χωρίς αυτά, μετρώντας με μεζούρα και κόβοντας με το ψαλίδι. Και το τονίζω αυτό για να μη σας σταματήσει το κόστος, αν το πάτσγουωρκ σας ελκύει ως τεχνική.







Τώρα που πήραμε μια γεύση από τα εργαλεία, τι θα λέγατε την επόμενη εβδομάδα να μιλήσουμε για υλικά: υφάσματα, βάτες κτλ;




As you may have already understood those who read our first lesson, we can proceed to patchwork just with a pair of scissors and a needle. This is how our ancestors made patchwork and this is what do th ones that want to do it traditionally. However, progress and technology provided us with some notions that help us make things easier.

Before proceeding to those notions, I would like to talk a little bit about the metric system you are going to use during those lessons. Up to now, all lessons given in Greece have been based on English system, which means inches. This is the way I learned patchwork too. However, I think that this might be a reason for keeping people from patchwork, because not everyone can adapt to a new system. In France, Germany and Spain, where patchwork is worked with centimeters, ther is a quite large patchwork community.

 Therefore, all our lessons will be on centimeters, so that everyone in Greece can follow easily. Whenever possible, there will be inches as well for those who already have the relative notions and wish to follow.

I wrote the above because metric system is absolutely related to notions. However, what is described below, it is obvious that it applies to both systems
Τρία είναι τα βασικά μας εργαλεία, από τα οποία ξεκινάμε:
The rotary cutter: Several models and several sizes. On rotary cutter of middle size (45 mm-those come always in inches- funny!) is what you need in order to begin. The smaller the diameter of the cutter, the easier to cut curves. However I recommend the one mentioned above, because majority of cuts in patchwork are straight.

There are also other cutters with ergonimically designed handle, but this is up to you if this is important parameter in order to choose. 


The rotary "runs" on the cutting mat on the edge of the ruler and cuts the fabric with great precision. Attention! we always cut from us toward  .................... so that there will be no accident. And always keep away from children!

The cutting mat is the surface we use to cut our fabric. If it is possible, from financial point of view, it is more convenient to have the biggest one. The mat is made from a material thaat helps it to autoheal all scratches caused by cutting and stays new for a long time.




Rulers: The rulers used for patchwork are thicker than the usual rulers, so that they are more steady, when are pressed by the cutter. One ruler of 10 or 15 X 35 or 40 cm / 4X14 " is a good choice. Convenient for big and small pieces. If you go along with patchwork, you may buy other sizes and shapes, according to your needs. 




              
       

Furthermore, you are going to need the following, that it is sure that you already have at home:
One or more pairs pf scissors: Why more? Because you need one for paper and one for fabric. Should you use your fabric scissor to cut paper, then, you will need a new one for fabric, because it will not any more work properly.
Pins
Needles: If you decide on making quilting by hand, traditionally, then you might use the smaller special for quilting needles. In any case you may use your usual needles.
Thimble, should you make quilting by hand.
Ripper, because you are going to have to rip. You cannot avoid it. Why not do it easier with the right tool? It always comes with your sewing machine.
Safety pins, normal or the special ones, with a small curve. Those are needed for the quilting.
Marking pencils when we want to mark something on the fabric. There are permanent or washout. The latter is what we mainly use for patchwork.
Iron and iron mat: EWe all have at home.

There are other notions for special use. We are going to talk about them while use them in the future.

Sewing machine
This is crucial for me, but maybe not for you. I will repeat it that you may proceed by hand, which is even stressrelief. But if you are like me, oriented to the result, then you may choose to work with the sewing machine. In order to start, the old Singer of your mother or your granny is very suitable. A Singer of the 50s was my first machine. I even quilted with this machine.

How much?
Let' take a look at the cost as well, should you decide on buying the first notions, because this is difficult for all of us nowdays. So you should have in mind that you can find in the Greek market one medium size ruler (eg 10 X 45 cm) around 18 Euros. Cutting mats start from 15 Euros and cutters from 12 Euros. There is also available in the market a starter set, including beyond the three above mentioned notions, pins needle, marking pens and cost about 45 Euros.

From the description of each notion you may understand that you may proceed without them, using just a pair of scissors and a tape. I am keeping saying this, because, I do not want you to stay away from patchwork because of the initial cost, if you are attracted by this technique..




We now know what we need in terms of tools in order to start patchwork. What about talking a little bit about fabric, batting etc next week?

6 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ!!!!
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!
    ΕΙΧΑ ΑΦΗΣΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΗΝ ΣΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΤΟ ΒΛΕΠΩ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα ευχαριστώ και από δω. Στην προηγούμενη ανάρτηση εξηγώ την καθυστέρηση.

      Διαγραφή
  2. Πολυ μου αρεσε το μπλογκ σου, θα σε
    παρακολουθω...η' μαλλον, θα σας παρακολουθω!
    Καλως σε βρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Είχα βάλει έλεγχο στα σχόλια σε κάποια φάση, το είχα ξεχάσει και αναρωτιόμουν κι από πάνω γιατί δεν έχω σχόλια. Σήμερα που το συνειδητοποίησα, προσπαθώ να επανορθώσω

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/12/13, 4:29 μ.μ.

    Καλησπέρα! Πολυ χρήσιμες πληροφορίες!!! Ξέρετε που μπορω να βρω το πακέτο των προϊόντων με τα 45 ευρω; Ειναι καλα τα προϊόντα αυτής της εταιρίας; Σας ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βεβαίως και είναι καλά και αυτής της εταιρίας, αλλά αν δεν έχει εκεί που μένεις, μπορείς να πάρεις τα αντίστοιχα κάποιας άλλης. Το πού ακριβώς θα τα βρεις, δεν ξέρω. Αν μένεις Αθήνα, έχουν τα περισσότερα καταστήματα τα εργαλεία της PRYM. Αν μένεις εκτός Αθηνών, κάνε μια ερώτηση και στο www.ftiaxto.gr, γιατί και τα κορίτσια έχουν αυτή τη μάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή